NAROČNINA NA ALLPLAN 2021

Lara
10.12.20 11:08 Comment(s)

Kakšna je razlika med naročnino in trajno licenco? Kako za vaše podjetje izbrati med programsko opremo, ki temelji na naročnini, in tradicionalnim modelom trajne licence? Kako vedeti, kaj je dolgoročno bolje za vaše podjetje?

Vemo, da je to težka odločitev, zlasti pri nekaterih bistvenih stvareh, ki jih je treba upoštevati, preden se odločite za naročnino ali trajno licenco.

Glede na tržne napovedi je zelo verjetno, da bo lahko model trajne licence zastarel v nekaj letih. Poglejmo, zakaj je temu tako in kako v vašem podjetju sprejeti in implementirati programsko opremo, ki temelji na naročnini in bo bolj koristna za vaše končno poslovanje.

 

Kakšna je razlika med naročniško in trajno licenco za programsko opremo?

Bistvena razlika med njima je, da se naročniška programska oprema zaračunava letno ali na tri leta in je naročnina v teku. Trajna licenca pa se po drugi strani plača vnaprej v enem velikem pavšalnem znesku. Nato plačate letno pristojbino za vzdrževanje, ki krije nadgradnje in podporo, običajno pa stane med 15% in 30% začetnih stroškov licenciranja.

Pomembno je omeniti, da cena naročnine vključuje stroške vzdrževanja, nadgradenj in tehnično podporo - dodatne pristojbine niso potrebne.

Naročnina v primerjavi s trajno licenco.

Ledena gora je odličen prikaz razlik med obema vrstama licenciranja, saj prikazuje stroške "nad vodo" in "pod vodo". V naročninski licenci so vse ugodnosti zagotovljene vnaprej v enoletni ali triletni naročnini - brez dodatnih stroškov. Vidimo celo ledeno goro.

To primerjamo s trajno licenco, kjer vnaprej plačate visoke stroške, vendar to ne vključuje nadgradenj sistema, vzdrževanja, podpore strankam ali celo IT strukture, vidimo le vrh ledene gore.

 

Katere so prednosti modela naročniške programske opreme?

Za naročniško programsko opremo se pogosto uporablja kratica SaaS, kar pomeni "programska oprema kot naročnina" (ang. software as a service).

Glavna prednost naročniškega modela je lahkotnost in enostavnost za vas, kupca. Z naročnino dobite posodobljeno različico programske opreme, ki vključuje vse možnosti, nadgradnje in podporo, kar pomeni veliko enostavnejšo izvedbo in namestitev samega programa. Naročnina zagotavlja, da so vsi uporabniki na najnovejši različici in s tem olajša sodelovanje z vsemi udeleženci projekta, brez preglavic glede različic in "povratne združljivosti". Velika prednost naročnine so tudi predvidljivi stroški. Ko se odločite za enoletni ali triletni model, lahko računate na enake stroške, ne da bi morali skrbeti za letne cene nadgradnje in druga možna zvišanja cen.

Naročnina je načelo licenciranja, ustvarjeno s ciljem, da je za končnega uporabnika celoten princip implementacije programske opreme in sodelovanja z drugimi uporabniki enostaven in neboleč. Z uporabo naročniškega modela se zavarujete, gledate na dolgoročno poslovanje podjetja in ustvarite stabilno projekcijo stroškov za prihodnost.

Skratka, naročnina je stabilnost in varnost.

 

Kontaktirajte nas za naročnino

Lara